A méz hőkezeletlen, nyers, állati eredetű élelmiszer. Fogyasztása gyermekek számára 1 éves kor alatt nem javasolt, mert botulizmust okozhat.
Természetes módon tartalmazhat virágport, mely allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékenyeknél.
A méz kristályosodása természetes folyamat, melyet a benne levő szőlőcukor okoz (nem pedig az, hogy megromlott a méz, vagy "cukorral ütötte fel a méhész", amint azt sokan tudni vélik). A szőlőcukor-gyümölcscukor arány növényenként más-más: ezért marad sokáig folyékony az akácméz, lesz kristályos a repceméz kb. 1 héten és a napraforgóméz kb. 1 hónapon belül, a vegyesméz pedig az összetevőktől függően néhány hét/hónap alatt. Ha valaki szeretné folyékony formában fogyasztani a mézet, helyezze max. 40˚C-os vízfürdőbe néhány órára, és a kristályok feloldódnak. Ennél magasabb hőfokon károsodhat a méz beltartalma, és utána már csak édesítőszerként funkcionál. Mi nem melegítjük ki a mézet, javasoljuk a krémmézet helyette :-).
Kávé/tea édesítésére is sokan használják a mézet, de az előző pont alapján ne forró, hanem csak langyos italba tegyünk mézet.
A krémméz ugyanúgy kristályos méz, csak a rendszeres keverés miatt a kristályok aprók lesznek, melyek fogyasztáskor már nem kellemetlenek, nem "karistolnak".
Gyomorsav-túltengésben szenvedők számára a méz fogyasztása nem javallott, kivéve a repcemézé.
A mézet tároljuk zárt edényben, mert - higroszkópos anyag lévén - a levegő páratartalmát magába szívja, és ha felhígul, megromolhat.